•• Prečo konzumovať veľa ovocia a zeleniny ••
Ovocie a zelenina obsahujú veľa esenciálnych vitamínov, minerálov ako aj fytozlúčenín (látky nachádzajúce sa v rastlinách, napr. flavonoidy) potrebných pre zdravie. Vo všeobecnosti ovocie a zelenina obsahujú málo tuku a vyšší obsah vlákniny.
Veľa štúdií poukazuje na to, že ľudia, ktorí konzumujú veľa ovocia a zeleniny majú nízke riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, infarktu, cukrovky, niektorých foriem rakoviny a hypertenzie.
Konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny môže v neskoršom veku tiež pomôcť zdraviu vašich kostí, očí a pokožke.
Mali by sme konzumovať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny denne – v čerstvom, mrazenom, sušenom, či konzervovanom stave, v podobe koktailov, či 100% ovocného džúsu.
Jedna porcia je stredná veľkosť ovocia, ako napr. celé jablko, pomaranč alebo banán, polovica grapefruitu, plátok melónu, 2 mandarínky, 3 sušené marhule, alebo 1 polievková lyžica hrozienok. Odporúča sa konzumovať len jednu porciu 100% ovocného džúsu denne, kvôli vysokému obsahu prírodných cukrov.
Vyberajte si čo najrôznorodejšie druhy sezónneho čerstvého ovocia a zeleniny, lebo sú lacnejšie ako exotické ovocie a je predpoklad, že sú z domácej produkcie. Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj strukoviny - fazuľu, cícer, šošovicu a dusenú fazuľu (jedna porcia je približne 80g).
Zdroj:
British Nutrition Foundation, 2013, <http://www.nutrition.org.uk/>
Preklad: Ing. Eva Kováčiková, Ing. Anna Giertlová, RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
Tento článok je preložený z webovej stránky British Nutrition Foundation:
http://www.nutrition.org.uk/ realizáciou projektu 7. RP EuroFIR Nexus (The EuroFIR
Food Platform: Further integration, refinement and exploitation for its long-term selfsustainability) v rámci aktivít pracovnej skupiny WP5: Dissemination and communication.